Cultuurhistorie

Het is de bedoeling om het tracé te voorzien van informatiepanelen. Dit zijn de teksten met betrekking tot cultuurhistorie. Op de pagina informatiepaneel: de rivier Aa of Weerijs is een kaart te zien uit 1890 met de oorspronkelijke meandering. Verder informatie over de normalisatie en de inrichting van ecologische verbindingszones.

De Krabbenbossen / Omgeving Montenslaan. Dit bosrijke landgoed ligt op twee (flauwe) dekzandruggen met daartussen het open dal van de Aa of Weerijs. Deze aardkundige toestand werd tijdens het beleg van Breda in 1624 uitgebuit door de Spaanse bevelhebber Spinola. Door beide dekzandruggen met een dam te verbinden, werd de Aa of Weerijs afgesnoerd. Hierdoor konden de Bredanaars hun stad niet langer verdedigen door middel van ‘inundatie’ (onder water zetten van de directe omgeving). Restanten van de ‘dam van Mencia’ of van Spinola zijn in het beekdal nog te herkennen. Het gebied is vrij toegankelijk op wegen.

De Krabbenbossen waren vroeger eigendom van de familie Montens en waren bedoeld voor de levering van hout voor de steenkoolmijnen in Limburg. De familie had dit recht gekregen omdat één van hen bevelhebber was in het leger van Napoleon. Toen de steenkoolmijnen gesloten werden besloot de familie het stuk bos te verkopen aan Brabants Landschap.

Bron: Handboek  natuurgebieden Noord-Brabant Brabants Landschap, Breda na 750 jaar sectie D 2002 en interview met Jan Martens in BN de Stem op 4-2-2011

Andere onderwerpen. Binnenkort wordt dit hoofdstuk aangevuld over de geschiedenis van het Eikenlaantje of de laan van Nil Romme met zwemplas en schaatsbaan, (interview met Charles Luijten),  informatie over beekdalen en zandruggen, de turfgeschiedenis van de Aa of Weerijs, door de kronkeling van de rivierloop besloot men dat het toch handiger was om een nieuwe turfvaart vanuit de Moeren naar het turfhoofd in Breda te graven. het 18e eeuwse grensconflict tussen de gemeenten Princenhage en Risbarghe, de zichtbare grenspalen nabij de Aa of Weerijs in de buurt van Wernhout aan de Belgische grens, meer over de Prinsenhoeve, Trippelenberg, Burcht ten Houte (Breda), de watermolen en waarom Rijsbergen, Zundert en Wernhout niet aan de Aa of Weerijs zijn gebouwd en Breda wel langs de Mark?

Er valt nog zoveel te vertellen…..

Kijk ook op de pagina inspiratiebron Polderpad. Uiteindelijk moeten de teksten van deze pagina uitgebreid worden met historische kaarten.

Geef een reactie